cadsand-1 (1)

Hoe kies ik het juiste matras?

  1. Wat is je slaaphouding? Het is belangrijk om een matras te kiezen dat past bij je slaaphouding. Als je op je zij slaapt, heb je bijvoorbeeld een matras nodig dat drukpunten zoals je schouders en heupen ondersteunt. Als je op je rug slaapt, heb je een matras nodig dat je rug goed ondersteunt.
  2. Wat is je postuur? Je lichaamsbouw kan ook invloed hebben op de keuze van een matras. Als je bijvoorbeeld zwaarder bent, heb je mogelijk een steviger matras nodig om voldoende ondersteuning te krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat heup- en schouderpartij weg kunnen zakken in het matras, waardoor je ruggenwervel recht op het matras ligt.
  3. Heb je het koud of warm in bed? Sommige matrassen zijn beter in staat om warmte vast te houden dan andere. Als je het snel warm hebt, kan een matras met pocketvering als prettig worden ervaren. Een pocketvering matras heeft een open structuur waardoor het matras een goede vochtregulatie en goede ventilerende eigenschappen heeft. Verschillende afdeklagen hebben verschillende eigenschappen op het gebied van temperatuurregulatie. Natuurlijke materialen zoals wol en Tencel hebben bijvoorbeeld de eigenschap om vocht op te nemen en af te voeren, waardoor ze een betere klimaatregulatie bieden dan synthetische materialen. Wol is van nature isolerend, waardoor het de warmte vasthoudt maar ook warm houdt tijdens koudere nachten. Tencel daarentegen heeft een verkoelend effect en is daardoor beter geschikt voor warmere nachten.
  4. Wil je de tijk kunnen wassen? Als je last hebt van allergieën of je bent incontinent dan kan het belangrijk zijn om een matras te kiezen dat wasbaar is. We hebben het in dit geval over de hoes van het matras, ook wel de tijk genoemd. Een wasbare tijk kan helpen om allergenen te verminderen en uw slaapomgeving schoon te houden.
  5. Op wat voor bodem komt het matras te liggen? Het is belangrijk om te overwegen welke bodem je gebruikt. Niet ieder matras is geschikt voor iedere bodem. Niet alle matrassen kunnen op een schotelbodem of spiraalbodem liggen. Deze combinatie gaat te vaak doorzakken en geeft in vele gevallen niet voldoende ondersteuning. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij een échte slaapexpert.
  6. Welke maat matras heb je nodig? De grootte van je matras hangt af van je slaapgewoonten en beschikbare ruimte in de slaapkamer. Als je alleen slaapt, heb je misschien voldoende aan een 1-persoons matras. Veel voorkomend is een matras van 90 cm breed. Als je met zijn tweeën slaapt, wordt aangeraden om te kiezen voor één matras van 180 cm of twee losse matrassen van 90 cm. Het is echter wel zo dat een matras van 80 cm breed voor sommige mensen te klein kan zijn, vooral voor mensen die een groter lichaam hebben. Als het matras te klein is, kan dit leiden tot rugklachten en een minder goede nachtrust. Bovendien kan het matras sneller slijten omdat het meer belast wordt.
  7. Heb je te maken met een bepaald budget? Tenslotte kan de prijs een belangrijke overweging zijn. Matrassen variëren sterk in prijs, van enkele honderden tot duizenden euro’s. Bedenk dat een goede nachtrust een belangrijke investering in je gezondheid en welzijn kan zijn, dus weeg de prijs af tegen de kwaliteit. Je matras gaat tenslotte zo’n 10 jaar mee.

 

Bij het kiezen van een matras is het belangrijk om verschillende opties uit te proberen en te kijken welke het beste bij je slaapgewoonten en lichaamsbouw past. Laat je in de winkel adviseren door een slaapdeskundige!

Deel

Lees ook:

Zoek naar producten