Zo maak je jouw slaapkamer summerproof!

Het is heet! En dat betekent naast strandpret, bootje varen en watergevechten in de achtertuin, ook de nodige slapeloze nachten. Het valt niet altijd mee om je slaapkamer koel te houden als de warmte je huis in de greep heeft. Natuurlijk staat de ventilator gereed en een lauwwarme douche voor het slapen gaan helpt zeker. Maar wist je dat je beddengoed het verschil maakt tussen een koele of een zwoele nacht?

De ideale slaapkamertemperatuur schommelt rond de achttien graden. Van een beetje warmer of kouder ligt niemand wakker, maar tien graden hoger in je slaapkamer, niet uitzonderlijk tijdens zomerse dagen, kan je slaap aardig verstoren. Als jij je lichaamswarmte niet kwijt kunt, komen de hersenen niet goed in de slaapstand. Een aantal woelige nachten met slaapgebrek kunnen je overdag aardig opbreken. Gelukkig zijn er genoeg verfrissende foefjes om tropische nachten te weerstaan.

Koel je kamer
Voorkomen is beter dan genezen, dus probeer er allereerst voor te zorgen dat je slaapkamer koel is en blijft. Houd overdag de ramen en gordijnen dicht en zet pas in het donker alles open om te ventileren. Heb je een ventilator? Zet die dan in het open raam voor extra verkoeling. Niet koel genoeg? Plaats enkele flessen met bevroren kraanwater voor de ventilator!

…en je lichaam
Naast voorkomen dat je slaapkamer subtropisch opwarmt, zijn er ook verschillende manieren om je lichaam te koelen. Het klinkt tegenstrijdig, maar het werkt uitstekend om vlak voor je naar bed gaat een (lauw) warme douche te nemen. Doordat je bloedvaten gaan openstaan verlies je, eenmaal uit de douche, sneller je lichaamswarmte. Koud douchen voor het slapen gaan is juist geen goed idee; dan vernauwen je bloedvaten, waardoor je de warmte moeilijker kwijt raakt. Een andere simpele truc: eet of drink iets kouds voor je naar bed gaat. Liefst koud water, een glas of twee. Daarmee koel je van binnen af en je genereert er transpiratievocht mee. Met dat vocht geef jij je lichaam de kans om af te koelen. Wat ook kan helpen; leg je kussensloop of je lakens, in een zak, in de vriezer! Heerlijk verkoelend als je in bed stapt.

De invloed van beddengoed
De materialen waar je op en onder ligt, je matras en beddengoed, hebben grote impact op je lichaamstemperatuur. Zo zal je lichaam sneller afkoelen op een goed ventilerend matras en kan tevens transpiratievocht makkelijker worden afgevoerd. Want wist je dat je op een nacht via transpiratie en adem wel een liter vocht kan kwijtraken? Het overgrote deel wordt in je matras opgenomen. Dan begrijp je meteen waarom de meeste matrassen na een jaar of tien dringend aan vervanging toe zijn…

  1. Een strak hoeslaken

Ook je hoeslaken, dekbed en kussen bepalen mede je slaaptemperatuur. Zo bestaan er jersey en percal hoeslakens. Beide zijn gemaakt van katoen, maar ze verschillen van structuur. Een jersey hoeslaken is gebreid en daarom elastisch. Jersey heeft meer structuur waardoor de warmte isoleert en je het warm krijgt. Percal is geweven en heeft geen rek. het is strakker en vlakker, waardoor het de warmte snel weer kwijtraakt. Ideaal onder tropische omstandigheden dus!

  1. Een luchtige deken

Een verkoelend dekbed is gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol, kamelenhaar, wildzijde of bamboe. In tegenstelling tot synthetische dekbedden die je lichaamstemperatuur overnemen en vasthouden, zijn deze materialen warmte-neutraal. Je kunt ook kiezen voor een speciaal zomer dekbed. Zo’n dekbed is extra licht en luchtig, gevuld met zijde of wol en heeft dankzij een katoenen tijk een uitstekende vochtregulatie.

  1. Een kussen om te zoenen

Tot slot speelt je kussen een hoofdrol tijdens warme nachten. Een kussen gevuld met kapok of wol zorgt voor de beste ventilatie en vochtafvoer, waardoor je kussen lekker koel blijft aanvoelen. Dit is echter wel een stevig kussen en wellicht houd je daar niet van. In dat geval is een speciaal ventilatiekussen voor jou een beter alternatief. De katoenen hoes heeft een open structuur en ventilatiegaten. De vulling is aan te passen naar de gewenste zachtheid en het kussen kan in z’n geheel in de wasmachine.

4. Zomers dekbed

Slaap je ook tijdens klamme nachten liever onder een fijn dekbed? Dan is een zomerdekbed een uitkomst! De puur natuurlijke vulling van bamboe en tencel (een ecologisch ontwikkelde vezel) is warmte-neutraal. Dit speciale zomerdekbed heeft een uitstekende vochtregulering en zorgt voor optimale ventilatie. De tijk is van 100% gekamde katoen. Slaap zacht!