230706-01-rubriek-belang-van-slaap-de-uitstraling (1)

Belang van slaap

2 op de 3 Nederlanders wil beter slapen. Maar doen daar weinig aan. Het belang van slapen wordt vaak onderschat, een goede nachtrust is echter van groot belang voor een goede gezondheid. Gedurende de dag belasten we ons lichaam met zowel fysieke als mentale stress waarna herstel nodig is. Dat herstel vindt plaats wanneer we slapen.

Aangeraden wordt om minimaal 7,5 uur en maximaal 9 uur per nacht te slapen. Naast de duur van de slaap is ook de kwaliteit van je slaap van groot belang. Een diepe slaap zorgt voor beter herstel en draagt bij aan een goede gezondheid.

Een goede nachtrust begint al overdag. Hieronder geven we je enkele tips om de kwaliteit en duur van je slaap te verbeteren:

Cafeïne in de avond

Cafeïne kan ervoor zorgen dat je niet of moeilijk in slaap valt of onrustig slaapt. Vermijd daarom de inname van cafeïne 5 tot 6 uur voor het slapen gaan. Cafeïne zit niet alleen in koffie en energiedrank, maar ook thee bevat vaak cafeïne. Zwarte thee en groene thee bevatten gemiddeld 30 milligram cafeïne per kopje van 125 milliliter. Onder andere theesoorten als kruidenthee en rooibosthee bevatten geen cafeïne én kun je zonder problemen drinken voor het slapen.

Vermijd blauw licht

Blauw licht van een smartphone, computerscherm en televisie zorgen ervoor dat de hersenen niet tot rust kunnen komen. Blauw licht zorgt er namelijk voor dat de afgifte van melatonine (slaaphormoon) wordt afgeremd. Het kan de afgifte van melatonine tot wel 85% verstoren. Probeer blauw licht tot 1 uur voor het slapen te vermijden.

Goed slaapcomfort

Het belang van een goed en fijn bed is groot, zeker als je bedenkt dat je er ongeveer 33 jaar van je leven op vertoefd. Dat het daarom belangrijk is een fijn en goed bed te hebben is logisch. Het juiste bed, matras en hoofdkussen zorgt ervoor dat jij een goede houding hebt tijdens je slaap en dat je lichaam zich kan ontspannen. Je merkt dat je in de ochtend dan veel energieker wakker wordt én zonder klachten.

Ga voor het juiste slaapadvies naar een échte Slaapexpert!

Geen alcohol

Hoewel veel mensen anders geloven is alcohol niet bevorderlijk voor je nachtrust. Alcohol zorgt er inderdaad voor dat je sneller en dieper slaapt, maar daarentegen verstoort het de REM slaap. De REM-slaap is de fase waarin je droomt, ook wel de droomslaap genoemd. Deze droomslaap zorgt voor geestelijk herstel. Heel belangrijk dus!

Ontspanning voor het slapen

Breng het lichaam en de geest tot rust voor het slapen gaan door te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door een boek te lezen, door naar rustige muziek te luisteren of met behulp van mediatieoefeningen. Ontspanning zorgt voor minder stresshormonen wat je nachtrust zal bevorderen. Neem dus wat rust voor je naar bed gaat!

Zorg voor regelmaat

Het lichaam beschikt over een interne biologische klok waardoor een vast bedtijd en een vaste tijd om op te staan belangrijk zijn. Wanneer je minimaal 6 keer per week op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat zal dit bijdragen aan een goede nachtrust.

Deel

Lees ook:

Zoek naar producten