Hoe vermijd je slaapverstoringen door pijn?
Pijn en slaap hebben een diepgaande relatie die niet alleen onze nachtrust beïnvloedt, maar ook de manier waarop we pijn ervaren. De interactie tussen beide kan een vicieuze cirkel vormen: pijn verstoort de slaap, en slecht slapen maakt de pijn erger.
Welke relatie heeft pijn met slaap?
Pijnklachten worden vaak het meest ervaren wanneer je probeert in slaap te vallen, tijdens het wakker worden in de nacht, of bij het opstaan in de ochtend. Dit heeft te maken met hoe pijn in de hersenen wordt verwerkt tijdens verschillende stadia van de slaap.
Tijdens de slaap gebeurt er een mechanisme in de hersenen, met name in de thalamus, die de pijngevoeligheid beïnvloedt. De thalamus speelt een sleutelrol in het doorgeven van sensorische informatie, inclusief pijn. Wanneer je slaapt, is er een remming van de binnenkomende pijnsignalen, wat betekent dat de drempel voor pijn hoger ligt en de pijn daarom minder intens voelt. In feite is de pijngevoeligheid tijdens de slaap verlaagd, wat kan verklaren waarom mensen vaak minder pijn ervaren als ze slapen dan wanneer ze wakker zijn.
Wat doet slaaptekort op het gevoel van pijn?
Slaaptekort heeft een aanzienlijk effect op onze pijnperceptie. Wanneer je slecht slaapt, verlaagt dit je pijndrempel, wat betekent dat je gevoeliger wordt voor pijn. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die slecht slapen, 15% tot 30% gevoeliger zijn voor pijn. Dit komt doordat slaap essentieel is voor het herstel van het lichaam en het reguleren van pijnsignalen in de hersenen.
Deze verhoogde pijngevoeligheid kan leiden tot een vicieuze cirkel: pijn verstoort je slaap, en een slechte nachtrust kan de pijnklachten verergeren. Het is dus van cruciaal belang om deze vicieuze cirkel te doorbreken, want wanneer je niet goed slaapt, vertraagt het genezingsproces en kan de pijn verergeren.
Nek en rugpijn voorkomen
Een goede nachtrust kan helpen om de pijn te verlichten, en een comfortabele slaapomgeving is daarbij essentieel. Het juiste kussen kan bijvoorbeeld een groot verschil maken. Het ondersteunt je nek en wervelkolom op de juiste manier, waardoor je de kans op stijfheid en nek- of rugpijn vermindert. Als je kussen te hoog of te laag is, kan dit leiden tot een verkeerde uitlijning van je lichaam, wat weer tot pijn kan leiden. Het kiezen van een kussen dat past bij je slaaphouding (zijslaper, rugslaper, etc.) kan bijdragen aan het verminderen van pijnklachten.
Waar komen de pijnklachten vandaan?
Daarnaast is het belangrijk om de bron van de pijn te achterhalen, aangezien pijn in verschillende delen van het lichaam andere oorzaken kan hebben. Is de pijn bijvoorbeeld musculair, zoals bij spierspanningen, of is het gewrichtspijn, zoals bij artritis? Of komt de pijn door zenuwproblemen, zoals bij neuropathische pijn? Het begrijpen van de oorzaak kan je helpen bij het kiezen van de juiste slaapstrategieën. Laat je adviseren door een ervaren slaapexpert.